Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΣΤΥΡΑ






πόσο πίσω είμαστε στην Ελλάδα στην ορθή διαχείριση απορριμμάτων; η κόκκινη μπάρα (ανακύκλωση) στα Στύρα είναι ...μηδέν, ανύπαρκτη

=============================

Του Αριστοτέλη Ζαμπετάκη, Χημικός - Οικονομολόγος

Αγαπητή Κα Δήμαρχε, φίλες και φίλοι του δήμου μας αυτά,που μας ενώνουν είναι τόσο πολλά - θα θυμηθώ μερικά απ' αυτά... Ναι, γινόμαστε σεμνότεροι και σοφότεροι, αν συνδυάσουμε τις προτροπές των προγόνων μας "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" και "γνώθι σ' αυτόν". Μαζί με το παράδειγμα (προς... αποφυγή) του φέροντος δυο σάκους, τον ένα μπροστά του και τον δεύτερο πίσω του και που κριτικάρει ανελέητα και ασταμάτητα τον ...πρώτο σάκο (με τα ελαττώματα των άλλων) αγνοώντας τον δεύτερο σάκο (που δεν βλέπει... ε τα δικά του ελαττώματα..) αποτελούν το κίνητρο και το πλαίσιο για τις σκέψεις μου.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου στους χρήσιμους και ανιδιοτελεις! Τους εθελοντές μας! Στο δήμο μας οι εθελοντές δασοπυροσβέστες μας είναι η καλύτερη εγγύηση ότι βάλαμε μυαλό! Αγωνιζόμαστε να μην ξαναζήσουμε τον εφιάλτη της φωτιάς! Το δεύτερο ευχαριστώ είναι για τους χρήσιμους και αναντικατάστατους- τουςπρωταγωνιστές της καθαριότητας στο δήμο μας! Όσους καθημερινά εργάζονται για να απολαμβάνουμε την καθαριότητα στον τόπο μας... τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου και τους μεταφορείς των αστικών λυμμάττων (βοθρολυματων...). Μεταφέρουν στη χωματερή τα στερεά σκουπίδια, που εμείς συγκεντρώνουμε στους κάδους του δήμου καθημερινά και τα υγρά λυματτα, που παλι εμείς και οι επισκέπτες μας παράγουμε καθημερινά, στους βιολογικούς καθαρισμούς (Καρύστου και Αλιβεριου). Η μεν χωματερή παρά τις πολύχρωμες πλαστικές σημαδουρες, που ...στολίζουν τη βλάστηση στην γύρω περιοχή της, είναι εστία μολύνσεων, ανοιχτή και παράνομη (από 1/1/2009, με ποινή-πρόστιμο 34.000 ευρώ/ημερησίως από την Ε.Ε. στο δήμο Στυρεων! Ναι, Κα Δήμαρχε επιμένω!), οι δε λόφοι προς τον Χάρακα (πρόσφατα προστέθηκαν και κάποια νταμάρια κοντά στον Αλμυροποταμο και τους Ραπταιους) είναι ...εμπλουτισμένοι με άφθονα βοθρολύματα (λόγω πολυετούς χρήσης και διαρκώς αυξανόμενου όγκου παραγωγής λυματων). Τις πταιει; Οι μεταφορείς σκουπιδιών και λυμάττων απλά κάνουν την "βρώμικη" δουλειά, για να είναι οι Οικισμοί μας καθαροί. Τοπικές Κοινωνίες και Δημοτικές Αρχές καθυστέρησαν να δουν τα προβλήματα και να δράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά.. Όχι μόνον τώρα... διαχρονικά, εδώ και δεκαετίες... και ενώ δήμοι (Ελευσίνα) και νησιά (Σύρος, Κέα) αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση με τα συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων τους, στα Στύρα ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει... Οι εθελοντές (για καθαρό περιβάλλον) και (πάσης προελευσης και ...χρώματος) Οικολόγοι και Περιβαλλοντολόγοι του δήμου μας καλούνται να μιμηθούν το πετυχημένο μοντέλο αποτελεσματικής παρέμβασης των Δασοπυροσβεστών μας! Οι Περιβαλλοντικοί και Πολιτιστικοί μας Σύλλογοι (προς)καλούνται να καταθέσουν με έργα τη βούληση για καθαρό περιβάλλον των τοπικών κοινωνιών, που εκπροσωπούν. Οι νέοι πυρήνες Ενεργών Πολιτών για το περιβάλλον, την παιδεία και τον πολιτισμόκαλούνται να ενεργοποιηθούν για την αναβάθμιση και πιο αιχμηρή παρέμβαση σε περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές και πολιτιστικές δράσεις και ρήξεις.

Το σύγχρονο Marketing για τον Τουρισμό εφαρμόζει τα αυτονόητα... Δυναμική διαφημιστική προβολή και τολμηρές τομές για καλλίτερο τουριστικό προιον!!! Ναι στη συμμετοχή σε Ελληνικά Τουριστικά Πανοράματα και σε Διεθνή Τουριστικά Συνέδρια και Εκθέσεις με συνδυασμό και συνεργεία ριζικής αναβάθμισης στις υποδομές και στην καθαριότητα για καθαρές θάλασσες, καλής ποιότητας νερό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιολογικές καλλιέργειες, που αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα αλλά και ελκυστικό - χαρούμενο περιβάλλον καλοκαιρινών (και όχι μόνο) διακοπών! Και μαζί, σε αδιαίρετη και αχώριστη ενότητα τα τμήματα παραδοσιακής μουσικής, τραγουδιών και χορών του δήμου μας- ανανεωμένα και με δυναμικό παρόν! Δύσκολο και βαρύ το έργο αλλά ιδού η Ρόδος ιδού ικαι το άλμα! Για τουρισμό και πολιτιστικές εκδηλώσεις (πανηγύρια...) υψηλών προδιαγραφών.

Αγαπητή κα Δήμαρχε και φίλες/οι συνδημότες θα ήθελα να θυμηθούμε το καλό κλίμα Ιουνίου και Ιουλίου με τις γόνιμες επιστημονικές εκδηλώσεις (Επιστημονική Ημερίδα για το Περιβάλλον στις 21 Ιουνίου και Διεθνές Συμπόσιο για τα Δρακόσπιτα 3-5 Ιουλίου) και τις πολύβουες, με μεγαλύτερη είτε μικρότερη συμμετοχή, πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου μας (όπως αναλυτικά παρουσιάσθηκαν στο καλαίσθητο 2φυλλο πρόγραμμα εκδηλώσεων "Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009") αλλά και των Πολιτιστικών Συλλόγων πολλώνοικισμών/δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου μας (Πολυπόταμος 18 Ιουλίου, Κάψαλα 5 και 6 Αυγούστου, Μεσοχωρια 31 Ιουλίου, Τσακαιοι 15 Αυγούστου). Ήμουν παρών και τις χάρηκα! Οποιο άλλο ταξίδι και αν έκανα δεν θα γευόμουν τόση ψυχική ευφορία και ευτυχισμένη διάθεση μαζί με την ικανοποίηση ότι συμμετείχα με φίλους και φίλες σε χορευτικές εκδηλώσεις, που άρεσαν και έδωσαν χαρά. Μας βοήθησαν να "γεμίσουμε τις μπαταρίες" για τη δύσκολη καθημερινότητα, που αντιμετωπίζουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι. Ιδιαίτερα μετά τις 10 Αυγούστου, που μας ξέφυγε ο έλεγχος στη διαχείριση των λυμάτων...

Παράπονο και πικρία εκφράζω υπενθυμίζοντας τα συνεχή (από τις 10 Ιουλίου) μηνύματα μου προς την Δημοτική Αρχή (με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός - πάντα μπροστάρης το καθαρό Περιβάλλον...) για τα Περιβαλλοντικά μας αδιέξοδα. Και ενώ μέχρι τις 10 Αυγούστου είχα σταθερή επικοινωνία και ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή (εισπράττοντας μερικές φορές την απαξιωτικη συμπεριφορά φίλων-συνδημοτών για την ενεργό συμμετοχή μου και παρουσία μου από τη θέση του Επιστημονικού Συντονιστή στην Επιστημονική Ημερίδα, Παρουσιαστή Εργασιών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΕΕΧ αλλά και δικών μου Εισηγήσεων για τα Βιολογικά Τρόφιμα και την αξιοποίηση της Ηλιακής Ενέργειας σε καινοτομες Τεχνολογίες παραγωγής Ηλεκτρισμού, ως μέλους του Χορευτικού Ενηλίκων, ακόμα και ως Εθελοντή στο 3μερο 5ο Πανευβοϊκό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών) για τη σωστή διαχείριση των λυμάτων, στο διάστημα 10 - 20 Αυγούστου δεν είχα καμιά ενημέρωση... Αναγκάστηκα να απευθύνω την πρώτη Ανοικτή Επιστολή μου προς την κα Δήμαρχο για να ενημερωθούν το Δημοτικό Συμβούλιο και αποκλειστικά σύλλογοι και φορείς του δήμου μας για τις παράνομες δράσεις στην περιοχή Ρεουζι-Χαρακας και τους κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα... Δεν δημοσιοποίησα ευρύτερα την πρώτη αυτή επιστολή παραχωρώντας στη διακριτική δικαιοδοσία και τους πρόσφορους χειρισμούς της κας Δημάρχου τις σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε να εξασφαλισθεί το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα από τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής.

Για να παραμερίσουμε τις αντιπαραθέσεις και τις... γκρίνιες (είναι όλες καταχωρημένες στο χρήσιμο, ηλεκτρονικό Σερβιτόρο της Εύβοιας και στις τοπικές εφημερίδες) και να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, που αναγκάζουν την κα Δήμαρχο να παρεμβαίνει με επιστολές της και να αντιδικεί με δημότες και κατοίκους / παραθεριστές, ας εστιάσουμε τους προβληματισμούς μας σε όσα μας ενώνουν... Οι... απειλές και οι φοβέρες για ...ξυλοδαρμό και... απελάσεις, που θυμίζουν άλλες εποχές και κατακριτέες, ρατσιστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές δεν μας ταιριάζουν... Καλούμαστε όλες και όλοι, δημοτική αρχή, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Επιστημονικό Δυναμικό και δημοτες, κατοικοι και παραθεριστές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για πιο καθαρό περιβάλλον στον όμορφο δήμο μας! Ευτυχώς ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς και πιο ζωντανούς. Ας κοιτάξουμε κατάματα τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τις νέες και τους νέους, τους επιστήμονες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τις μαθήτριες και μαθητές και ας ενωθούμε μαζί τους σε παντοδύναμο γαϊτανάκι ελπίδας και δημιουργίας! Για τα καλύτερα χρόνια που δεν ζήσαμε... είναι μπροστά μας για να χαρούμε όλοι μαζί χαρούμενα και δημιουργικά!

Σχετικά θέματα:

Την απάντηση της κ. Μούτσου μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου