Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΗ ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗ

Με την ζητηση ηλεκτρικου ρευματος να τετραπλασιαζεται μεχρι το 2100 και τις ποσοτητες ορυκτων καυσιμων να μειωνονται στο μισο ,η αναπτυξη των ΑΠΕ ειναι αμεσης προτεραιοτητας!! Η φυση εχει αναπτυξει την μετατροπη της ηλιακης ακτινοβολιας σε χημικη ενεργεια στα πρασινα( και πλουσια σε χλωροφυλλη) φυλλα του φυτικου βασιλειου -προκειται για τη γνωστη μας ,πολυτιμη φωτοσυνθεση . Η τεχνητη φωτοσυνθεση μιμειται την φωτοχημικη αυτη αντιδραση για να παραχθη ηλεκτρικο ρευμα στις ηλιακες κυψελες των συγχρονων φωτοβολταικων συστηματων. Η παρουσιαση αυτης της τεχνολογιας εγινε στα πλαισια του ερευνητικου προγραμματος SOLAR TEXTILES , που παρουσιασα για πρωτη φορα στο Εδιμβουργο το 2οο3. Σχετικη ειναι και η δημοσιευση στα Χημικα Χρονικα εργασιας μου με τιτλο < Ηλιακες κυψελες και κλωστ/κα προιοντα > . Με τα συμβατικα φωτοβολταικα συστηματα ( ηλιακες κυψελες απο γραφιτη ) η αποδοση της μετατροπης ηλιακης ακτινοβολιας σε ρευμα ειναι μονον 10%. Με το προγραμμα BIOSOLENUTI του Πανεπιστημιου Κρητης ( Εργαστηριο Βιοανοργανης Χημειας του Χημικου τμηματος με επικεφαλης τον Καθηγητη Κο Θαναση Κουτσολέλο ) ο στοχος εστιαζεται στην παραγωγη ρευματος απο την ηλιακη ακτινοβολια με αποδοσεις 20% !!!!Οσο για το κοστος των καινοτομων κυψελων ,που θα χρησιμοποιουν φυτικες χρωστικες με προτυπο την αιμη, θα ειναι μονο το 20% του κοστους των κυψελων του Πανεπιστημιου της Λωζαννης ( Καθηγητης Μικαελ Γκρετσελ ) , που αξιοποιουν το σπανιο μεταλλο ρουθηνιο ! Επιπλεον για την παραγωγη των νεων κυψελων χρησιμοποιουνται αφθονες στη Φυση πρωτες υλες ενω τα παραγομενα αποβλητα ειναι πολυ λιγωτερα και πιο φιλικα στο περιβαλλον,αφου ειναι βιοδιασπωμενα!!!

2 σχόλια:

eirini katsa είπε...

Θερμές ευχές για καλή Ανάσταση με υγεία,ευτυχία,δύναμη προσωπική κ οικογενειακή!!!
Η Ανάσταση του θεανθρώπου ας είναι φάρος έμπνευσης και ψυχικής ανάτασης και ας αποτελέσει πηγή αγάπης,αισιοδοξίας,ειρήνης και ανθρωπιάς για όλον τον κόσμο!!!

''Πάσχα θα έρθει αληθινό,Λαμπρή σ΄όλη η σφαίρα
όταν οι ''σκλάβοι'' ενωθούν παντού κ εδώ πέρα
κ να πιστεύετε όλοι σας το θαύμα πως θα γίνει
πως θ΄απλωθεί σ΄όλη τη γη το δίκαιο κ η ειρήνη''

Αριστοτέλης Ζαμπετάκης είπε...

Ειρηνη ,καλη σου μερα και...Χριστος Ανεστη!!!!Καλη δυναμη για τους Αγωνες ολων μας μηπως και ...φρεναρουμε εστω και συμβολικα ( κατ αρχην.....) το καθημερινο ξανασταυρωμα των συνανθρωπων μας!

Δημοσίευση σχολίου