Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Τελευταια αναρτηση για το 2009 , για την 1η 10ετια του 2000.....Απο αυριο το ημερολογιο γυρνα στην 2η 10ετια ....Πολλες οι προσδοκιες ολων μας στην καινουρια χρονια - 2 0 1 0!!!!Ειμαι χαρουμενος για την τελευταια ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ της χρονιας ,που μας αποχαιρετα σε 4 ωριτσες..... Αναφερομαι στην δικαιωση του Παπα- Γιαννη!!!!Η Ακαδημια Αθηνων απλα εκανε το αυτονοητο...Αναγνωρισε το μεγαλο προβλημα της ρυπανσης του Ασωπου!!! Και ολοι μας περιμενουμε τωρα να...ξυπνηση η Πολιτεια και η Νεα Κυβερνηση να καλυψη το μεγαλο ελλειμμα αναξιοπιστιας του Κρατους απο τις εγκληματικες παραλειψεις της προηγουμενης Κυβερνησης....Για να αποδοθη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και η ηθικη δικαιωση οσων αγωνιστηκαν για τα δικαιωματα 200.000 Κατοικων της περιοχης των Οινοφυτων στην Υγεια τους και στην χρηση καθαρου νερου να εξελιχθη σε ΚΑΘΑΡΣΗ.....Και να αντιμετωπισθουν επιτελους υπευθυνα και οι Κατοικοι του Δημου Μεσσαπιων....Και ολοι οι Πολιτες σε ολη την Ελληνικη Επικρατεια,που αγωνιζομαστε ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ Η.....ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Η...κλιματικη αλλαγη καλοδεχουμενη τουτες τις μερες!!!!!Η ανοδος της θερμοκρασιας το χειμωνα μας ...ζεσταινει και μειωνει συγχρονως το κοστος θερμανσης...Μονο που το καλοκαιρι τα προβληματα θα ειναι πολλα....Καυσωνες,πυρκαγιες, τα κλιματιστικα στο φουλ ( για λιγη δροσια στους κλειστους χωρους ,που ομως ανεβαζουν και αλλο την εξωτερικη θερμοκρασια.....), Εργαζομενοι ,που υποφερουν, Ηλικιωμενοι,που δεν επιβιωνουν.....Και τα παιδια να μη βγαινουν απο την θαλασσα.....Τελικα τι αποφασιζουμε?? Θα περιορισουμε τις εκπομπες του διοξειδιου του ανθρακα?? Θα αλλαξουμε τις συνηθειες της καθημερινοτητας μας - τις μετακινησεις μας,τον κυβισμο του αυτοκινητου μας και τον τροπο της οδηγησης μας, τις σπαταλες στην ενεργεια,στο νερο και στα τροφιμα??? Μηπως περα απο τις βαθυστοχαστες αναλυσεις και διερευνησεις , τις θεωριες και τις περισπουδαστες δηλωσεις περι παντος επιστητου αυτο ,που λειπει ειναι οι μικρες αλλα σταθερες διορθωσεις στον τροπο της ζωης μας ?? Και στον τροπο ,που σκεπτομαστε και λειτουργουμε....Ειτε ως φορολογουμενοι Πολιτες ειτε ως Καταναλωτες ειτε ως Γονεις ειτε ως Δασκαλοι ειτε ως Επιστημονες ειτε ως ....Εξουσιες!!!!!

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ.....

Γιορτινες οι Μερες....Γιορτινος και ο Καιρος!!!!! Και η διαθεση για περισσοτερη αισιοδοξια ειναι διαχυτη. Η....παροτρυνση της ημερας ειναι να αποδεχομαστε οτι το καθημερινο μπουκετο της τρεχουσας επικαιροτητας θα εχει απ ολα!!!!!Δεν θα πετυχουμε ποτε το απολυτο - μονο καλες ειδησεις. Απλα θα καταφερνουμε να αξιοποιουμε πιο αποτελεσματικα ο,τι καλλιτερο ξεκινα- οπως η καλλιτερη διαχειριση των σκουπιδιων - και να αντιμετωπιζουμε τις οποιες αναποδιες με μεγαλλιτερη υπομονη και μαεστρια. Αν μαλιστα προσθεσουμε στην καθημερινοτητα μας και την καλη πραξη της ημερας - να δωσουμε παιχνιδια και ρουχα σε προσφυγοπουλα - τοτε μαλλον ημαστε σε καλο δρομο!!!

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

ΑΓΑΠΩ

Ηταν η πληροφορια της ημερας....Στην αξιολογη εκθεση < EROS >,στο Μουσειο Κυκλαδικης Τεχνης αναμεσα στα πολλα ενδιαφεροντα ,που ...ειδα ,ακουσα και γενικα βιωσα εμαθα οτι απο ολες τις γλωσσες του Κοσμου η μονη λεξη για την Αγαπη ,που το πρωτο της γραμμα ειναι πρωτο και στο ΑλφαΒητο αλλα και το τελευταιο της γραμμα ειναι τελευταιο στο ΑλφαΒητο ειναι η λεξη ΑγαπΩ !!!!!Ευχομαι λοιπον σαν πολυτιμωτερο ολων των δωρων να δωσουμε και να παρουμε ΑΓΑΠΗ.....Καλες Γιορτες!!!!!

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Σας στελνω τις πιο θερμες μου ευχες !!! Καλα Χριστουγεννα - με ΥΓΕΙΑ , ΑΓΑΠΗ ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ....Για να ελθουν και οι καλλιτερες μερες!!!!!Κριση ειναι και θα περασει!!!Ισως μας κανει λιγο σοφωτερους και πιο ολιγαρκεις.Και ας μην ξεχναμε << Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΥΣ >>. Η καινουρια χρονια σας ευχομαι να κυληση δημιουργικα και ειρηνικα.Με διαλογο και διαβουλευση να συντονισθουμε για τις πιο αποτελεσματικες λυσεις στα προβληματα μας, που ...δεν ειναι και λιγα....Συντομα θα συναντηθουμε στην νεα Ιστοσελιδα μας !! Το Ιδρυμα Επιστημων για το Περιβαλλον και τα Τροφιμα θα καταθετει την συμβολη του για πιο ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΥΓΙΕΙΝΑ - ΑΣΦΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΑ. Σας προσκαλουμε να συμμετασχετε σε ολες μας τις εκδηλωσεις και δραστηριοτητες. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ....ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Η...πρωτια στο νησακι ΣΑΜΣΟ της Δανιας!!!! Με τους 4300 κατοικους του ,που ειναι ...μετοχοι στο τοπικο Αιολικο Παρκο. Στο νησι ειναι εγκατεστημενες 21 Α/Γ ,που παραγουν ηλεκτρικη ενεργεια .Η παραγομενη Ενεργεια υπερκαλυπτει τις αναγκες των κατοικων!!!!Και το πλεονασμα? Γινεται εισοδημα απο την πωληση του στην Δανεζικη ενδοχωρα. Στην Κοστα Ρικα το 70% των ενεργειακων της αναγκων καλυπτεται απο ΑΠΕ.Εως το 2021 θα εχει μηδενικους ρυπους,αφου προνοησαν να φυτεψουν τα δυο τελευταια χρονια 12 εκ. δεντρα!!! Στο γνωστο μας για τα φωτοβολταικα του Φραιμπουργκ δημιουργησαν ενα προτυπο προαστιο,οπου δεν κυκλοφορει αυτοκινητο ουτε...για δειγμα.Το 30% των Κατοικων,που διατηρησε την χρηση και κατοχη των ΙΧ αυτοκινητων τους , τα παρκαρει εξω απο το προαστιο. Οι υπολοιποι χρησιμοποιουν τραμ και...ποδηλατα!!! Στο Ριζαο της Κινας το 99% των νοικοκυριων χρησιμοποιουν την ηλιακη ενεργεια για να ζεσταινουν το νερο τους. Κινεζικη Εταιρεια κατασκευασε ηλιακους φουρνους ,που εξαγει στην Αφρικη.Ετσι σε πολλες αναπτυσσομενες Χωρες μειωθηκε η χρηση ξυλου και καρβουνου.Και δυο Πρασινοι προορισμοι ,που ξεχωρισαν για τις οικολογικες τους επιλογες ειτε για την αξιοποιηση του βροχινου νερου ειτε για την ...απαγορευση του εμφιαλωμενου νερου!!Το νερο της βροχης σε αγροτικες περιοχες της Ινδιας συλλεγεται σε υπογειες δεξαμενες ,οπου κατευθυνεται μετα την κατασκευη σωστα σχεδιασμενων φραγματων. Η απαγορευση του εμφιαλωμενου νερου εγινε στο Μπαντανουν της Αυστραλιας και ετσι μηδενισθηκε η ρυπανση απο τα πλαστικα μπουκαλια του εμφιαλωμενου νερου...Κατα τα αλλα με λιγες φωτεινες εξαιρεσεις στην Ελλαδα η Ανακυκλωση παραμενει σε...νηπιακες επιδοσεις και οι ΧΑΔΑ ζουν και βασιλευουν...

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ .... ΕΡΓΑ

Η μηπως ΕΡΓΑ και λογια ???Με τα ΕΡΓΑ ΝΑ ΛΥΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και ΤΑ ΛΟΓΙΑ απλα να οδηγουν σε πιο σωστα και αποτελεσματικα ΕΡΓΑ....Χωρις δυσαρεστα παρατραγουδα και αντιπαλοτητες απο τις Τοπικες Κοινωνιες. Το προς αποφυγη παραδειγμα του Γραμματικου ( ΧΥΤΑ και ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ....) ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ με τις Τοπικες Κοινωνιες ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ....Δυσκολος, τρομερα επιπονος ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ..... Οι οποιες παρακαμψεις του ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΕΣ....Επομενως θα πρεπει ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΜΕ και να ΞΑΝΑΜΕΛΕΤΑΜΕ τα προβληματα....Να τα ΣΥΖΗΤΑΜΕ και να τα ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΑΜΕ με τις Τοπικες Κοινωνιες....Και τελικα να ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΛΥΣΕΙΣ..... Και για αυτο-παρηγορια !!!!Ετσι δουλευε ο ALBERT EINSTEIN!!!!!Προκειμενου να λυση ενα δυσκολο προβλημα ΔΙΑΒΑΖΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΕ την διατυπωση του. Μονον οταν ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ προχωρουσε στη διατυπωση της λυσης του...Που με τη μεθοδικοτητα της αντιμετωπισης του Η ΛΥΣΗ ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΟΜΗ ,ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ.....ΣΩΣΤΗ!!!

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΚΗΦΙΣΟΣ ΚΑΙ....ΑΤΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν ηξερες, δεν ρωταγες???? Και ,αφου δεν γνωριζα, αποφασισα να παρακολουθησω τη 2η Επιστημονικη Διημεριδα για τον Κηφισο.Το προγραμμα των Ομιλιων πραγματι εντυπωσιακο!!!14 μεστες ομιλιες !!! Τελικα το ταξειδι για την -πολυ καθυστερημενη....- προστασια του Κηφισου νομοθετικα ξεκινησε το 1994 με τον << Καθορισμο ζωνης προστασιας του ποταμου Κηφισου και των παραχειμαρων >>. Προκειται για την εκτος σχεδιου εκταση απο το νεκροταφειο της Ν.Φιλαδελφειας ( Κοκκινος Μυλος ) μεχρι τις νοτιες πλαγιες της Παρνηθας και τις Κοινοτητες Ανοιξης και Κρυονεριου.Το 1999 εγινε η προβλεψη για την ιδρυση Νομικου Προσωπου Ιδιωτικου Δικαιου (ΝΠΙΔ )και το 2002 ιδρυθηκε ο Φορεας Διαχειρισης και Αναπλασης του Κηφισου (Φ.Δ.Α.Κ.).Τα 2 τελευταια χρονια ο Φορεας υλοποιησε σειρα απο χρησιμες δρασεις με απορροφηση και αξιοποιηση κοινοτικης χρηματοδοτησης. Στην 2η Διημεριδα ,που πραγματοποιηθηκε με επιτυχια στις 17 και 18 Δεκεμβριου, οι Επιστημονικες Εργασιες μας ταξιδεψαν στον χρονο για να δουμε την εξελιξη της Αττικης και των τριων Ποταμων της - του Κηφισου ,του Ιλισσου και του Ηριδανου.Το οδοιπορικο μεσα στο χρονο του Γραμματεα του Δ.Σ. ΤΟΥ Φ.Δ.Α.Κ. Κου Λασκαρη ηταν συναρπαστικο!!! Ο Κος Χατζημπιρος ( Αν. Καθηγητης στο ΕΜΠ ) ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ !!!Ξεχωρισαμε επισης για την Επιστημονικη της πληροτητα την παρουσιαση των αποτελεσματων απο τις μετρησεις ρυπανσης ,που εγινε με την Ομιλια του Καθηγητη Εδαφολογιας του ΑΠΘ Κου Ν.Μισοπολινου.Ταξιδεψαμε και σε πολλες Ευρωπαικες Πρωτευουσες ,που εχουν Ποταμια....Παρισι,Βιεννη,Λονδινο, Βερνη,Βουδαπεστη...Αλλα και στα Τρικαλα με Ομιλητη τον Δημαρχο Τρικκαιων,που μας μιλησε για το Ελληνικο Δικτυο Πολεων με Ποταμια....Ναι,αισθανομαι οτι και ρωτησα και εμαθα!!!

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΕΡΕΥΝΕΣ ,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στα μετωπα ΑΣΩΠΟΥ και ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ οι Ερευνες αρχιζουν να ....βγαζουν αποκαλυψεις - λαβρακια!!!Οι Βιομηχανικοι Ρυπαντες μετα τα προστιμα και τον κινδυνο ανακλησης ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ φαινεται πως μπηκαν στον ...πειρασμο να συσκευαζουν τα τοξικα τους αποβλητα και να τα...ταξειδευουν σε πιο φιλοξενα μερη! Με ακρα μυστικοτητα τα ταξιδιαρικα αποβλητα κατεληξαν σε ηδη ρυπασμενες περιοχες....Για να ....ανακατευθουν με το πληθος των τοξικων ρυπων ,που ηταν γνωστη η υπαρξη τους ....Ετσι μειωναν και τους κινδυνους αμεσου εντοπισμου των νεων φορτιων αλλα πιθανως ειχαν ετσι ετοιμη και την αφοπλιστικη δικαιολογια οτι τα παρανομα φορτια τους ξεφορτωθηκαν στα ...σκουπιδια!!!! Λοφισκοι , πηγαδια και ρεμματα στις εγκαταστασεις της ΛΑΡΚΟ και πιο προσφατα σε Χωματερη (Αλιβερι )!! Να γιατι οι αναλυσεις για τον ποσοτικο προσδιορισμο βαρεων μεταλλων στα ...βουναλακια και στις γεωτρησεις των Μεσσαπιων ( Κοντοδεσποτι )εδιναν αποτελεσματα με μεγαλες αποκλισεις...Σε οποιο πηγαδι ειχαν αφεθη και...ταξιδιαρικα φορτια τα βαρεα μεταλλα ησαν σε απιστευτα υψηλες συγκεντρωσεις - πολυ πανω απο καθε οριο.Υπηρχαν προφανως και περιοχες ,που ειχαν μονο την ...πρωτογενη, επιτοπια ρυπανση. Αυτες ηταν οι...προνομιουχες τοποθεσιες ,που οι Κατοικοι ηλπιζαν οτι θα τους εδιναν καθαρο νερο!!!Αναρωτιεμαι ποσο...θα το διασκεδαζαν οι ηθικοι και φυσικοι αυτουργοι του εγκληματικου και καλα στημενου σχεδιασμου τους με τις ειδησεις ,που θα εφταναν στ αυτια τους για ΜΗΔΕΝ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ....Για συνολικο χρωμιο κατω απο 50 ppm...Και συνολικα για ολα τα βαρεα μεταλλα συγκεντρωσεις λιγων ppm...Δηλαδη λιγων ΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΣΤΟ του νερου....Μια απειροελαχιστη ή ΜΗΔΕΝΙΚΗ ποσοτητα ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ....Οταν εκεινοι εφερναν σε καθε σακκο ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΙΛΑ....Οταν καθε φορτηγο τους κουβαλουσε μερικες ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΙΛΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ.....ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ!!!!!!!

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Ο συνδυασμος της απορρυθμισμενης ( ξεχαρβαλωμενης ....) πραγματικης Οικονομιας και της χωρις αλλα ορια υπομονης ,δυσπιστης Κοινωνιας για ....λυσεις ,που δεν μας βγαινουν, ειναι απο μονος του ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ . Δεν τελειωσαμε δυστυχως....Εχουμε και τα ατελειωτα σχολια -ραδιοφωνικα, τηλεοπτικα, ηλεκτρονικα, δημοσιογραφικα,πολιτικα ,οικονομικα,κομματικα,υπουργικα....Ξεχασα κατι??? Απο χθες το βραδυ με τις παρεϊστικες τηλεοπτικες εκπομπες το κλιμα εγινε ....αλαλουμ! Και θεμελιωμενος ενθουσιασμος και ...δουλεμα λογω αιφνιδιασμου και αντιρρησεις , επιφυλαξεις με ή χωρις ...επιχειρημματα. Το παιχνιδι ξεκινησε....Παιζουμε για τη νικη!!!!!Τα πλανα και οι ανιχνευσεις για τους σχεδιασμους των ...αντιπαλων ( εγχωρια Αντιδραση και Ευρωπαιοι ασπονδοι...Φιλοι και Εταιροι) δινουν και παιρνουν!!!ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟ!!! Γι αυτο και η σκοπιμοτητα και χρησιμοτητα ΕΦΕΔΡΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΣΕΩΝ ειναι αυτονοητη...Ναι λοιπον σε καθε ιδεα και καινοτομια για ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ , για ΤΑΜΕΙΑ αποταμιευσης εκτακτων εσοδων ( πωληση και εκμεταλλευση μετοχων και περιουσιας του ευρυτερου Δημοσιου τομεα και των Ασφαλιστικων Ταμειων.....) !!!Προσωπικα προτεινω και τον απαραιτητο ...ασσο στο μανικι,που θα πρεπει να προετοιμασουν με επιμελεια και ...ακρα μυστικοτητα οι Κυβερνωντες!!!!Ασσος μαγικος,που θα σε προφυλαξη απο τους χωρις διεξοδο και αισιον τελος ....σχεδιασμους. Για να μη σηκωσουμε τα χερια ψηλα, αν-ο μη γενοιτο...-δεν ελθουν ευκολα τα πολυποθητα γκολ ( θετικη αντιδραση των Αγορων, ανοικτες αγκαλες στην ΕΕ , Κοινωνικη αρμονια, Οικονομικη ισορροπια.....).

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!

Η σημερινη ομιλια του ΓΑΠ με ταξιδεψε σε αλλες Εποχες....Στην 1η Κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ!!!Με τις προσδοκιες μας και τις ελπιδες μας να λαμπουν σαν ανοιξιατικος Ηλιος!!!Ποιος μεθουσε ποιον?? Ο Ηλιος τον Λαο ή ο Λαος τον Ηλιο???Απο το 1981 μεχρι το 2009...Μετα απο 28 χρονια...Για οσους βιωσαμε και την 10ετια του 1960 οι αναλαμπες της 10ετιας του 1980 και οι προσδοκιες για την καινουρια 10ετια του 2010 κτυπανα κοκκινο!!!!Πως θα αντιδραση η Κοινωνια και οι Φορεις της? Ποιοι Υπουργοι θα αναδειχθουν με το ηθος τους και το εργο τους? Και το πιο σημαντικο - ΠΟΣΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ μετα απο 1 ,2 ,3 ,4 χρονια?? Η απαντηση για την πορεια μας και για ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΡΓΟ....Αν επιλεξουμε καλοπροαιρετες συζητησεις και ουσιαστικα επιχειρηματα για να πετυχουμε το καλλιτερο δυνατο αποτελεσμα ΑΝΤΙ για κομπλεξικες και κατωτερες των περιστασεων αρνητικες και φθηνες αντιρρησεις ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ!!!! Ο χρονος και η ενεργεια του καθε Πολιτη , η γνωση και η εμπειρια των Επαιοντων, η συμβολη των Δημοσιων Λειτουργων, η συνεργασια ολων στην υλοποιηση των νομιμων αποφασεων θα παιξουν το ρολο τους.....Για το τελικο αποτελεσμα ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ - αρνητικα η θετικα...- με το ιδιαιτερο δικο μας αποτυπωμα!!!!

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ???

Αναρωτιεμαι και για τα αυτονοητα....Μηπως εκτος απο το στραβο γιαλο εχουμε χασει και τον προσανατολισμο μας ??? Καθε ταξειδι εχει ενα σχεδιο , καποιο σκοπο και συγκεκριμενες δρασεις. Το πλοιο για να σαλπαρει χρεαζεται πληρωμα και ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ....Σαν ...Υδροχοος προτιμω το ταξειδι για την αποδραση στο αγνωστο...Οι αναζητησεις ομως και οι αγωνες μας ΓΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ δεν μπορει να ειναι μια αναζητηση στο αγνωστο με βαρκα την ...ΕΛΠΙΔΑ. Συμφωνοι - ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ....Για να ανεβη το ηθικο μας στην καθημερινη μας προσπαθεια καλο ειναι και να ξερουμε και να πιστευουμε στη χρησιμοτητα της εργασιας, που καθημερινα προσφερουμε - αναγκαστικα (λογω βιοπορισμου...) ειτε εθελοντικα πιστευοντας οτι θα σωσουμε τον Πλανητη μας .... Φθανει ομως αυτη η ΟΥΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ?????Χωρις BUSINESS PLAN ??? Χωρις ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ??? Χωρις ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΩΝ ??? Και χωρις να ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ - ιδιαιτερα τα συλλογικα.??? Ενα μικρο παραδειγμα... Για την αποτελεσματικη συλλογη και επεξεργασια των λυματων ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. Οπως οι Αστικοι Οικισμοι θα πρεπει ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ αναλογα συλλογικοι ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Ποιος ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙ.ΠΕ.?????

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σε μια Οικονομια , που αναπτυσσεται ομαλα παραγωντας αγαθα με επαρκη ενεργο ζητηση , και η απασχοληση και τα κερδη δεν αντιμετωπιζουν κανενα προβλημα. Σ αυτη την ιδανικη ισορροπια των οικονομικων μεγεθων και της ικανοποιησης τοσο των Παραγωγων οσο και των Καταναλωτων Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ειναι υγιης. Αντιθετα οταν η προσφορα εκεινων των αγαθων ,που ζητουν περισσοτερο οι Καταναλωτες , ειναι ανεπαρκης ( συχνα...μηδενικη ) τοτε αρχιζουν τα προβληματα....Αυξανονται οι εισαγωγες και...η ανεργια του εγχωριου Εργατικου δυναμικου.Το ΑΕΠ μειωνεται και ο δανεισμος απο Πιστωτες του εξωτερικου αυξανεται! Ακριβως οπως και σε μια Οικογενεια ,που μειωνονται τα εισοδηματα της και αυξανονται τα χρεη της....Μονη διεξοδος ? Μειωση των δαπανων ( που ειναι δυνατον να μειωθουν) και/ειτε αυξηση της απασχολησης για βελτιωση των εισοδηματων. Η Οικονομικη Κριση ,που αντιμετωπιζουμε και στην Ελλαδα, βρηκε την Πραγματικη Οικονομια μας με μεγαλες ανισοροπιες.Και αν δουμε και την υστερηση μας σε καινοτομιες και επενδυσεις ,που θα τις αξιοποιησουν , βλεπουμε την ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΚΡΙΣΗ ...Που πυροδοτει και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.Ιστορικα ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ αποδεικνυονται ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για ανακαμψη με επαναπροσδιορισμο συμπεριφορων και στοχων. Με φωτισμενες Ηγεσιες και με συναινεση ολων των Πολιτων ειναι δυνατη η ανακαμψη της Οικονομιας και η αναταση της Κοινωνιας....Το στοιχημα για τη Χωρα μας ειναι να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ , για να μη βουλιαξουμε....Η νεα Κυβερνηση μπορει να αντιμετωπισει τα αδιεξοδα. Με αμεσες προτεραιοτητες την προωθηση των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ, την Κοινωνικη Δικαιοσυνη και την ευρυτερη Συναινεση Κομματων και Κοινωνικων Ομαδων !!!Ειναι καιρος να αλλαξουμε σαν Καταναλωτες - η καταναλωτικη ουτοπια ειναι αδιεξοδη...Και στο παρελθον πολλες Κοινωνιες βιωσαν την οδυνηρη παρακμη μετα απο περιοδο πληθωρικης και αναρχης αναπτυξης...Ο κοσμος στο μελλον δεν προκειται να ειναι οπως πιστεψαμε η θα θελαμε να ειναι...Οι αναγκαστικες επιλογες για περισσοτερα Αιολικα Παρκα , Φωτοβολταικες εγκαταστασεις,Ανακυκλωση( αποριματων και υγρων αποβλητων) και Εξοικονομηση( Νερου και Ενεργειας) ισως δεν μας λυσουν ολα τα προβληματα....Τελικα θα πρεπει να μαθουμε να ζουμε με περισσοτερη συνεση , με λιγωτερα αγαθα και με πιο ειλικρινη σεβασμο στη Φυση και σε ο,τι μας προσφερεται δωρεαν και απλοχερα απο τον Ουρανο - ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ , ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΝΕΜΟ , ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ....

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑ

Στο ανοικτο FORUM για το Περιβαλλοντικο Εγκλημα της 4.12 η νεα Κοινοτικη οδηγια για τον ΠΟΙΝΙΚΟ χαρακτηρα των παραβιασεων της Περιβαλλοντικης Νομοθεσιας παρουσιασθηκε απο τον απερχομενο Επιτροπο Περιβαλλοντος Κο Σταυρο Δημα. Κανοντας μαλιστα μια συνολικη αποτιμηση του εργου του ο Κος Δημας μας εξηγησε οτι η νεα Κοινοτικη οδηγια ,που προβλεπει αυστηρες ποινικες κυρωσεις για οσους ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ειναι η σημαντικοτερη συμβολη του στον αγωνα για πιο καθαρο Περιβαλλον. Στην αλληλογραφια του με την Ελληνικη Κυβερνηση για τις Χωματερες δυστυχως δεν ειναι το ιδιο αυστηρος....Οι Χωματερες ζουν και βασιλευουν....Και το πιθανωτερο ειναι οτι μεχρι το Δεκεμβρη του 2010 η μεν Κοινοτικη οδηγια για τον ποινικο χαρακτηρα των περιβαλλοντικων αδικηματων θα εχει ενσωματωθη στο Ελληνικο Δικαιο (στις 4.12 αυτο το μηνυμα πηραμε απο την Κα Μπιρμπιλη και την Κα Καραβασιλη....) οι δε Χωματερες θα συνεχιζουν να λειτουργουν παρανομα...Τον επομενο ΔΕΚΕΜΒΡΗ λοιπον οι ΟΤΑ ,που θα συσσωρευουν τα σκουπιδια του Δημου τους στην Χωματερη τους ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ!!!!!!Ελπιζουμε οι νεες Δημοτικες Αρχες ,που πιθανως θα εκλεγουν στους νεους ,μεγαλλιτερους Δημους, να ανταποκριθουν στις υποχρεωσεις τους .....Και να προστατεψουν το Περιβαλλον του Δημου τους με κλεισιμο των παρανομων Χωματερων και εφαρμογη προγραμματων Ανακυκλωσης !!!Αν το κανουν ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ...Αν δεν το κανουν ΘΑ ΔΙΩΧΘΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΑ.....

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΥΓΕΙΑ ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ

Πολλοι αναρωτιουνται τι σχεση μπορει να εχουν η Υγεια μας, το Περιβαλλον και η Διατροφη μας δηλαδη τα Τροφιμα, που τρωμε. Οι επιστημονικες ερευνες ,που βλεπουν το φως της ευρυτερης δημοσιοτητας , ειναι πραγματι αποκαλυπτικες. Στο ΒΗΜΑSCIENCE ,σελ.3 της Κυριακης 6.12.2009 με τιτλο < Φατε ψαρια ....κουκουτσια! > παρουσιαζεται το ερευνητικο εργο Ερευνητων ( Διδακτορικη διατριβη της Κας Κωνσταντινας Νασοπουλου με επιβλεποντα τον Επικουρο Καθηγητη Κο Γιαννη Ζαμπετακη ) του Εργαστηριου Χημειας, Τμημα Χημειας του Εθνικου και Καποδιστριακου Πανεπιστημιου Αθηνων ( ΕΚΠΑ ). Ο σχεδιασμος της Ερευνας αυτης προσπαθει να δειξη τη σχεση της διατροφης ψαριων με τον σχηματισμο αθηρωματικης πλακας σε κουνελια. Δεν αρκειται στη χρηση ...κανονικης τσιπουρας αλλα χρησιμοποιει τσιπουρες ,που για 45 ημερες ακολουθησαν ειδικα σχεδιασμενη ....επιβαρυντικη διαιτα - ισως τσιπουρες ,που ζητησαν τους ανθυγειινους ....μεζεδες,που προτιμα ο ΝεοΕλληνας...Τα κουνελια αυτα χωρισθηκαν σε δυο ομαδες.Στη μια ομαδα τα κουνελια εφαγαν μονο τα ανθυγιεινα για το κυκλοφοριακο τους τροφιμα ενω στη δευτερη για ...αντιπερισπασμο το μενου εμπλουτισθηκε με ελαια ψαριων ( τα λεγομενα πολικα συστατικα απο τα ιχθυελαια τσιπουρας ). Οι ελεγχοι,που ακολουθησαν (αθηρωματικοι δεικτες -πριν θυσιασθουν- και ιστολογικα ευρηματα απο τον ελεγχο στις αρτηριες τους- μετα την θανατωση τους...) εδειξαν οτι τα κουνελια με το ...μικτο μενου ,δηλ. το εμπλουτισμενο με ιχθυελαια τσιπουρας μενου, ειχαν πολυ πιο καθαρες αρτηριες!!!!Ετσι στις... Ταβερνες της Βαρυμπομπης και των Θρακομακεδονων μαζι με τα παιδακια και τις συκωταριες θα προσφερεται και ...ειδικη σως απο ...ιχθυελαια!!!!!Ποσο ελκυστικο θα ειναι το νεο μενου ?? Ισως ειναι μια προκληση για σχεδιασμο νεας ...μουσταρδας ,που θα ειναι και νοστιμη και υγειινη....Προχωρωντας τολμηρα ενα ακομα βημα οι Ερευνητες ταισαν τσιπουρες με ο,τι απομενει στα ελαιοτριβεια μετα την εκθλιψη της ελιας και διαπιστωσαν οτι η αναστολη σχηματισμου αθηρωματικης πλακας αυξηθηκε θεαματικα....Προβλεπεται μειωση της ρυπανσης του Περιβαλλοντος απο τα Ελαιουργεια και εκτροφη ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ!!!!Συμπερασμα ? Μια προσεκτικη μελετη μπορει να μετατρεψει καποιους ρυπαντες σε χρησιμη και υγειινη τροφη....

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Το παγκοσμιο ξεκινημα με τα Αιολικα Παρκα εγινε στην Κυθνο - 15 Απριλιου 1982...Αυτο το πρωτο Αιολικο Παρκο ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ειχε 5 Ανεμογεννητριες και ισχυ μολις 20 kW.Ενα χρονο αργοτερα η Κυθνος καλυπτε το 25% των ενεργειακων αναγκων της με ΑΠΕ ισχυος 100 kW.Η συνεχεια για τη χωρα μας δεν ηταν η αναμενομενη....Για πολλα χρονια ελαχιστη σημασια δοθηκε στις ΑΠΕ. Πριν λιγες μερες η Υπουργος ΠΕΚΑ ανακοινωσε αλλαγες στο Χωροταξικο, αναδιοργανωση του πλαισιου αδειοδοτησης των επενδυσεων για νεα Αιολικα Παρκα ,και αναπτυξιακα κινητρα για προωθηση ΑΠΕ μεγαλης κλιμακας.Πριν απο 3 μερες, στις 4 του Δεκεμβρη, πραγματοποιηθηκε και το ανοικτο Forum για το Περιβαλλοντικο εγκλημα - θα προσθετα ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ....Ασυλληπτους και Ατιμωρητους.....Εγκλημα χωρις τιμωρια λοιπον?? Με την νεα κοινοτικη οδηγια του 2008 ,που θα πρεπει να εσωματωθη στα Εθνικα Δικαια των Χωρων-Μελων της ΕΕ μεχρι τον Δεκεμβριο του 2010, η καταστροφη του Περιβαλλοντος συνιστα ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ και τιμωρειται με ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ....Και σημερα ξεκινησε η Παγκοσμια Διασκεψη για την Κλιματικη Αλλαγη. Συγκυρια πραγματι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ!!! Για εγρηγορση και κινητοποιηση ΟΛΩΝ ΜΑΣ !!!! Σαν Επιστημονες λεμε ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ,αφου η κλιματικη αλλαγη ειναι εδω....Πραγματι με την μεση θερμοκρασια του Πλανητη να εχει αυξηθη κατα 0,8 βαθμους Κελσιου σε σχεση με την θερμοκρασια της προ-βιομηχανικης περιοδου ( 1800-1840 ) , οι κλιματικες αλλαγες απο το 2003 εχουν γινει αισθητες....Καυσωνες , πλημμυρες, ξηρασιες και πυρκαγιες εχουν γινει συνηθισμενα φαινομενα για την Ευρωπη. Η Μεσογειος περιλαμβανεται στα 18 πιο ευπροσβλητα και τρωτα σημεια της Γης...Στη Νοτιοδυτικη Ευρωπη απο το 1900 καταγραφεται μεση ανοδος της θερμοκρασιας 2 βαθμων Κελσιου και μειωση των βροχοπτωσεων κατα 20%. Και 20 χρονια αργοτερα , το 2030 , οι καυσωνες του 2003 θα φανταζουν σαν δροσερα καλοκαιρια....Οσο για την Ευβοια οι μερες της ανομβριας θα γινουν 25 περισσοτερες και οι νυκτες με θερμοκρασιες πανω απο 20 βαθμους Κελσιου θα αυξηθουν με 30 περισσοτερες....Τελευταιο καμπανακι ο ευτροφισμος στα θαλασσια νερα σε Αδριατικη και Νειλο , που εχει επιδεινωθη ανησυχητικα ....Εχουν ηδη διαπιστωθη αθροες εισβολες απο μεδουσες και θαλασσια φυκη....

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΑΜΕΣΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Καθε φορα ,που βρεχει ,χαιρομαι....Απο τον περασμενο Αυγουστο ομως,που ειδα τις τεχνητες λιμνες με τα βαρεα μεταλλα και τα τοξικα απορριματα ( ολα μαζι ανακατεμενα χωρις πια να μπορεις να ξεχωρισεις με σιγουρια ποια ειναι απο την μεταλλευτικη δραστηριοτητα της ΛΑΡΚΟ και ποια απο την παρανομη μεταφορα τοξικων στερεων αποβλητων αγνωστων Βιομηχανικων αποστολεων ) στις πλαγιες και τα μπαζωμενα ρεμματα της ΛΑΡΚΟ, βλεπω το νερακι του ουρανου να γεμιζη αυτες τις λιμνες....Και να μεταφερη το τοξικο φορτιο τους στον υδροφορο οριζοντα της Ευβοιας - ισως και στον Ευβοικο......Και αναρωτιεμαι.....Θα περιμενουμε τη Φυση να φροντιση για την αποκατασταση των Περιβαλλοντικων μας εγκληματων με το καθαριο βροχινο νερο να γινεται ο προθυμος μεταφορεας των τοξικων λοφων της ΛΑΡΚΟ ( και καθε ρυπασμενης περιοχης ,οπως οι γυρω πλαγιες σε Χωματερες και λοιποι χωροι παρανομης αποθεσης αστικων βοθρολυμματων)??????? ΕΛΕΟΣ.....S O S!!!!!!!Ως ποτε με την παθητικη μας σταση θα μετατρεπουμε την υδατινη ευλογια της Φυσης σε μονιμη και συνεχομενη ρυπανση του υδροφορου οριζοντα με καρκινογονα βαρεα μεταλλα και λοιπους καρκινογονους ρυπαντες????Ως ποτε θα ....διαμαρτυρομαστε για την Οικολογικη καταστροφη και την δηλητηριαση των Τοπικων Κοινωνιων απο το τοξικο νερο ,που φθανει στις βρυσες των σπιτιων τους, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΡΥΠΑΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ?????Και βεβαια να σχεδιασουμε τροπους χρηματοδοτησης για τα εργα συλλογης και αξιοποιησης ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΒΡΟΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ!!!!!Για να παψουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Οικισμοι οπως ΤΟ ΚΟΝΤΟΔΕΣΠΟΤΙ να υδρευονται με ΤΟΞΙΚΟ ,ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΝΕΡΟ.