Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟYΡΗΣ-ΧΡΟΝΙΚΟ,Chroniko 1970

1970.. Λίγους μήνες πριν είχε γεννηθή ο Γιάννης Ζ. Δούλευα σε φάμπρικα της Θήβας και μελετούσα τα μαθήματά μου στο Οικονομικό της Νομικής ( ΕΚΠΑ )..Ανεβοκατέβαινα Αθήνα - Θήβα κάθε Σαβ/κο..Η δικτατορία έδειχνε ακλόνητη ! Στη Σουηδία ο Ούλοφ Πάλμε συμμετείχε στον Αντιδικτατορικό Αγώνα της Δημοκρατικής Ευρώπης ! Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1986 ..Πριν από 25 χρόνια ! Στα 25 αυτά χρόνια η Ευρωπαική Ένωση μεγάλωσε και γλίστρησε σε πιό συντηρητικές επιλογές ! Με 27 Κράτη- Μέλη μετά την ένταξη των Χωρών του Ανατολικού μπλοκ και της πρώην ΕΣΣΔ ..Το 1986 το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Πρωθυπουργό στο τιμόνι της Χώρας..Ο Μιττεράν στη Γαλλία και ο Γκορμπατσώφ στην ΕΣΣΔ πάλευαν γιά την Ειρήνη.. Ανδρέας και Ούλοφ Πάλμε συμμετείχαν στην Κίνηση των Αδεσμεύτων και αγωνίσθηκαν γιά την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό ! Σήμερα με την Κοινωνική και Οικονομική Παγκόσμια Κρίση περιμένουμε πιό πολλά από τον Ομπάμα και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές - ιδιαίτερα όσους είναι Πρωθυπουργοί...

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μαρία Δημητριάδη - 1946 "Ο γέρο δάσκαλος"

Στον Έλληνα Δάσκαλο της Κωνσταντινούπολης ,που στην όγδοη δεκαετία της ζωής του παραμένει ριζωμένος στην Πόλη ! Εδώ θ αφήσω τα κόκκαλα μου, μας μήνυσε σήμερα χαμογελώντας καρτερικά..Με την κατάθεση της αγάπης μας σε όλες τις Δασκάλες και σε όλους τους Δασκάλους ,που μας νοιάζονται και μας ζητάνε απλά να γράφουμε χωρίς λάθη..Ιδιαίτερα στις επιτύμβιες πλάκες και στο βιβλίο της Ζωής μας ..

ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εσείς τι προτιμάτε ? Την ..πραμάτεια από το περίπτερο η μήπως την οθόνη του υπολογιστή σας ?Γιά όσες και όσους έχουμε ήδη περάσει στην παράλληλη χρήση και των δύο μέσων ενημέρωσης είναι ξεκάθαρο - πρόκειται γιά δύο τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις ! Αδύνατη η σύγκριση τόσο ανόμοιων μέσων ενημέρωσης και προβληματισμού..Αφήνοντας στην άκρη την τηλεόραση,που δουλεύει κυρίως με την εικόνα και βασικά ασχολείται με την τρέχουσα επικαιρότητα , προσωπικά γιά πιό ουσιαστική μελέτη προτιμώ τα έντυπα ! Ιδιαίτερα οι εφημερίδες του Σαβ/κου με τα ένθετα και τα αφιερώματα σε προτρέπουν να ασχοληθής με τις ώρες μαζί τους..Και τελικά όλη την εβδομάδα να έχης αρκετά..υπόλοιπα γιά ξεψάχνισμα ! Στο διαδίκτυο με τρέξιμο σε news letters, sites και blogs και σε λιγώτερους χρόνους βλέπεις πολύ περισσότερα..Και με μιά ματιά έχεις την αίσθηση της εξέλιξης των γεγονότων ! Επί πλέον βλέπεις καθαρά τις ιδιαίτερες αποχρώσεις ,που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη του κυβερνοχώρου. Ξεχωριστή και πολύ σημαντική ειναι η αξιοποίηση φωτογραφιών και video ..Η σύζευξη εικόνας και ήχου αποδεικνύεται καταλυτική..Συχνά η παρουσίαση και μόνο ενός video είναι τόσο εντυπωσιακή ,που τα σχόλια είναι από περιττά έως άχρηστα..Αν βέβαια η σύγκριση περιορισθή αποκλειστικά στην μελέτη του τύπου ,των εφημερίδων η ηλεκτρονική ανάγνωση είναι από βαρετή έως επιφανειακή και ..άνοστη! Το διάβασμα του τυπωμένου χαρτιού παραμένει μιά μοναδική εμπειρία εμβάθυνσης και απόλαυσης . Ξεφυλλίζεις ,επιλέγεις ,διαβάζεις ,συγκρίνεις ..Κάνεις επαναλήψεις ,σταματάς και επανέρχεσαι..Αφαιρείς ολόκληρα αφιερώματα είτε συγκεκριμένες στήλες και σελίδες γιά να συμπληρώσεις το προσωπικό σου παζλ της αλληλεξάρτησης των γεγονότων..Το ξεζούμισμα σε υπονοούμενα και το ξεκαθάρισμα σε διλήμματα - αληθινά είτε έντεχνα μαγειρεμένα - ξεκαθαρίζει το τοπίο ! Πόσο χρόνο και πόση ενέργεια χρειαζόμαστε γιά την σωστή χρήση και την διαχείριση των πληροφοριών και αξιολογήσεων της Κυριακάτικης εφημερίδας μας..Σερφάροντας στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Τύπου απλά εισπράττουμε την ποικιλία των πρώτων σελίδων και την φόρτιση των τίτλων τους.Ποτέ όμως την ιδιαιτερότητα της πολυχρωμίας και της πειστικότητας των απαντήσεων σε ερωτήματα απλά και αυτονόητα..Στα γιατί και στα με ποιό τρόπο ,που μας καίνε, απαντήσεις δεν παίρνουμε..Η ηλεκτρονική ανάγνωση παραμένει ένα απλό σερφάρισμα στην επιφάνεια των κυμάτων...Χρειάζονται γερές βουτιές στην εφημερίδα μας ,που περιμένει υπομονετικά δίπλα μας , γιά να καταλάβουμε όσα κρύβονται !

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η ποδηλάτισσα

Μιά πέτρα διάφανη ,που έμοιαζε δάκρυ..Τα χνάρια της..Και η φιγούρα της πάνω από τα κύματα..Καλοκαιρινές προσδοκίες με καιρικές συνθήκες καταχείμωνου ! Υπομονή..Έστω και με χιονόνερο και χαλάζι καλό Σαβ/κο νάχουμε !

Αλκηστις Πρωτοψάλτη - Την πόρτα ανοίγω το βράδυ

Γιά της Γης τους θλιμμένους..Να βρούνε στρωμένο τραπέζι..Και γωνιά ν ακουμπήσουν..

Όταν μιάν άνοιξη - Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Μ.Θεοδωράκης

Γιά την Άνοιξη , που έρχεται..Επιστρέφει..Μαζί με τη νιότη μας και τα όνειρά μας !

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

MANOS HATZIDAKIS-DIMITRIS HORN-THE PARTY

Έκσταση..Νοσταλγία..Θλίψη και προσδοκίες...Οι στίχοι αγγίζουν τρυφερά την ψυχή ! Οι νότες χαμογελούν και οι εικόνες μας ταξιδεύουν..Μακριά από το σκληρό σήμερα , που φαντάζει πιό άγριο από το ματωμένο χθες...Το αύριο ? Ποιός να ξέρει τα μαντάτα , που θα κουβαλά ?

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ - ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ

Ο Κύκλος της Ειρήνης ,της Αθωότητας ,των Παιδιών ,της Ελπίδας ,των Ονείρων..Απαραίτητη Ασπίδα ενάντια στη Βία , στην Αιματοχυσία ,στη Βαρβαρότητα , στην Κοινωνική Κρίση και στη Φτώχεια ,που φουρτουνιάζουν την Μεσόγειο..Με εγρήγορση και σωφροσύνη να περάσουμε τις συνεχείς καταιγίδες !

Macedonian Traditional Songs: Milo Mou Kokkino

Ηχοι και Εικόνες της Μακεδονίας ! Καλές Απόκριες !

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Rembetiko

Οι δυό όψεις της Ιστορίας..Η μιά με τους Ηρωες , που κερδίζουν τις μάχες και τους Πρωθυπουργούς και Αρχιστράτηγους ,που πήραν τις σωστές αποφάσεις με σιγουριά και τσαγανό χωρίς χρονοτριβές! Και η πιό ..σκοτεινή ματιά με την σκληρή καθημερινότητα του απλού Πολίτη και Στρατιώτη , που υποφέρει ..Που θυσιάζεται γιά την Πατρίδα και καταγράφεται απλά στους νεκρούς και αγνοούμενους.. Και οι διωγμοί με τις συλλήψεις των διαφωνούντων ,που φυλακίζονται , στέλνονται στην εξορία , εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες ως υπονομευτές του καθεστώτος..Όσο γιά τον άμαχο Πληθυσμό ,Γυναικόπαιδα και Ηλικιωμένους , αντιμετωπίζουν τον δικό τους Γολγοθά..

Venizelos The Greek

Περνάμε ζόρια..Λαός και Ηγεσίες να αγωνισθούν ενωμένοι!!

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Μάνα μου Ελλάς Γιώργος Νταλάρας

Στον όμορφο τόπο μας περισσεύουν οι καυμοί και τα βάσανα..Ελάχιστη κατάθεση συμπαράστασης στον Κόσμο , που απεργεί σήμερα , να θυμηθούμε τις αμέτρητες τρικυμίες ,που αντιμετωπίσαμε ..Με τη Μάνα να μη θέλει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ! Η Πατρίδα μας και ο Λαός της χρειαζόμαστε μεστά και αποτελεσματικά έργα..Με ψηλά το κεφάλι !!

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

"Σαν απόκληρος" & "Το τραγούδι της ξενιτιάς" - Μητσιάς

Απόκληροι ξενιτεμένοι..Η σκληρή ξενιτιά.. Τα αδιέξοδα της ανεργίας και οι Ελληνες μετανάστες της Δ.Ευρώπης - της Δ. Γερμανίας οι περισσότεροι στη δεκαετία του 50 ...Τσιτσάνης και Θεοδωράκης έκαναν την πίκρα και την μοναξιά χιλιοτραγουδισμένες επιτυχίες!! Που τραγουδιούνται και σήμερα με το ΔΝΤ σε ρόλο ..μπαμπούλα ! Και με τους Έλληνες Φοιτητές του Βερολίνου να λένε τον οικονομικό τους πόνο στον Έλληνα Πρωθυπουργό..Στην ξενιτιά ,μακριά από την Πατρίδα χωρίς λεφτά γιά τα δίδακτρα του Διδακτορικού ! Στην Πατρίδα περισσεύουν μαζί με τις μεταπτυχιακές περγαμηνές ο θυμός και η ανεργία - σε όλες τις ηλικίες και σε κάθε μικρή και μεγάλη γωνιά της ταλαιπωρημένης Χώρας μας..Και η απορία - οι συνέπειες των Παγκόσμιων Πολέμων , η παγκοσμιοποιημένη Κρίση , η Siemens , τα φθηνά εισαγόμενα προιόντα , το κύμα των ξένων μεταναστών , τα εξοπλιστικά προγράμματα με το δυσβάσταχτο κόστος γιά να φυλάμε τα σύνορα της... ΕΕ , οι εμπορικές αλυσίδες προιόντων με ευρωπαική ταυτότητα , το άβολο (???) Ευρώ για άταχτες οικονομίες ....- με ποιές μαγικές αλχημείες θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν ?? Ναι , το Ελληνικό φιλότιμο είναι αστείρευτο..Γιά το μερίδιο , που μας αναλογεί βέβαια..Ούτε ευρώ παραπάνω..

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Μίκης Θεοδωράκης - Αλέξια: Το τρένο φεύγει στις 8

Πολλά τα ταξίδια με τραίνο..Ξεκίνησα το 1958 με τα εύκολα- Χαλκίδα ! Στα χρόνια του Στρατού, 1967-1969 γιά Λαμία , Λάρισα , Φάρσαλα , Ραψάνη , Θεσαλονίκη , Σκύδρα , Νάουσα ,Έδεσσα, Φλώρινα , Βέροια ..1970- 1974 Θήβα..Και επαγγελματικά μετά το 1980 Β. Ελλάδα σε συνδυασμό με Ι.Χ. , που ταξίδευε μαζί μου στα νυχτερινά δρομολόγια Αθήνας - Θεσ/κης .. Στο εξωτερικό λίγα ταξίδια - στην Αγγλία Αεροδρόμιο Manchester - Leeds και ένα ταξείδι Leeds - Warwick πηγαίνοντας στο Gallashyles γιά Συνέδριο Technical Textiles του Πανεπιστημίου Herriot-Watt ( Φεβρουάριος 2001 ). Γιά Συνέδριο Biotechnology and Textiles στο Gratz της Αυστρίας από την Βιέννη ( Ιούνιος 2004 - όταν κατακτούσαμε το Ευρωπαικό κύπελλο..). Σποραδικά γιά την συμμετοχή μου σε συναντήσεις γιά ερευνητικά προγράμματα σε Σλοβενία , Κροατία , Τσεχία , Πολωνία .. Και κοντινά ταξίδια από τη Βασιλεία σε Ζυρίχη και Βέρνη τον Αύγουστο του 1973..Ήχοι , που σε νανουρίζουν ,οικειότητα με τους Συνεπιβάτες , ματιές σε βουνά και θάλασσες , σταθμοί όμοιοι αλλά και τόσο διαφορετικοί.. Κάθε ταξείδι και μιά ..βουτιά στο χρόνο και σε άλλους τόπους με τις ιδιαιτερότητες και τις μοναδικές εμπειρίες κάθε ταξιδιού..Πρόσωπα, ισορροπίες , αναζητήσεις , βιβλία και μουσικές , ερωτήματα , συμπεράσματα..Πλούσιο βιβλίο αναμνήσεων..

Όταν με δείτε να μιλώ -Ντόρα Γιαννακοπούλου,Θεοδωράκης


Από την παράσταση στο θέατρο Παρκ ..Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό ! Γιά να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται όσοι τυχεροί χάρηκαν ζωντανές αυτές τις μαγικές στιγμές !!

Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα (Σούλα Μπιρμπίλη)

Από την Μπιρμπίλη ,που μας ταξίδευε στους κήπους του Ελύτη με τη μουσική του Θεοδωράκη ..Τη μαγική δεκαετία του 60..

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

The dance PATIMA from the island Limnos.

Γιά τα Χορευτικά , που θα το προσθέσουν στο ..ρεπερτόριό τους !

ΠΑΤΗΜΑ ΛΗΜΝΟΣ-PATIMA LIMNOS LEMNOS

Λήμνος , καλοκαίρι του 2004..Σεμινάριο χορού ! Μιά μαγική συγκυρία με ..πανευρωπαική χορευτική συντροφιά ! Το πάτμημα το μάθαμε καλά - και το χορέψαμε με ενθουσιασμό ακόμα και στο Μαρούσι !

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ

Από τις επιτυχίες του Νέου Κύματος.. Το 1965 ! Η πολιτιστική μας Άνοιξη ,που ομόρφυνε τα Φοιτητικά μας χρόνια !! Πολιτικά έμελλε να εξελιχθή σε μιά Χαμένη Άνοιξη..Η κρούστα του Πολιτισμού και η Συντήρηση , που κρυβόταν καλά από κάτω..Ευτυχώς Ποιητές ,Συνθέτες και Καλλιτέχνες μας στήριξαν στην σκοτεινή επταετία..

ΒΑΡΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΑ_Μιχάλης Βιολάρης

Άφθονα τα γλαροπούλια..Με τις κακοκαιρίες κυριεύουν όλη την πλαγιά..Και μας συντροφεύουν στα σύντομα θαλασσινά περάσματά μας !

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ-ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Γιά τα γενέθλια του καλού Φίλου και πολύτιμου Γείτονα Δημήτρη! Να τα χιλιάσης ..καλέ μου Άνθρωπε !!

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ISTANBUL

Αναμνήσεις από τα δυό μου ταξίδια στην Πόλη!! Συνέδριο Textile ( Μάιος 2005 ) στο Swiss Hotel μαζί με υποδοχή στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά ! Αρχή με επίδειξη μόδας από τις Σπουδάστριες της Σχολής και φινάλε με επαγγελματική και εντυπωσιακή επίδειξη μόδας ! Είχε προηγηθή τουριστική επίσκεψη ( Οκτώβριος 2004 ) με ξενάγηση σε όλα τα αξιοθέατα της ολοζώντανης και πολύβουης Πόλης..Και με ημερήσια εκδρομή στα Πριγκηπόννησα και τη Σχολή της Χάλκης ! Ναι , την ένοιωσα πολύ οικεία αλλά και ..αντιφατική ! Με έντονες αντιθέσεις και ακραίες εκδηλώσεις.. Διαχυτικές οι προσφωνήσεις - μπατζανάκ..- και άφθονες οι αναφορές σε μεζέδες ίδιας προέλευσης και ονομασίας ..Ενθουσιασμός γιά την πρωτιά της Παπαρίζου ! Μαζί με πολύ φιλικά αισθήματα γιά τους Ελληνες..Η Νεολαία ήθελε να μάθει πως είναι η Ζωή στην Ελλάδα..

The kid wants to return to Constantinople Politiki Kouzina

Η Πόλη...Κωνσταντινούπολη..Με τους Πολίτες και τις Πολίτισσες..Και την Πολίτικη Κουλτούρα τους ! Από το πάντρεμα της Ρωμέικης με την Τούρκικη καθημερινότητα..

Politiki Kouzina - Sta limania anapsane foties

Οι πυξίδες της ζωής μας τι να δείχνουν ? Λιμάνια και Καράβια...Σταθμούς και Τραίνα...Ταξίδια !

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Γιάννης Ρίτσος-Τα ερωτικά.(Επιλογές)

Ήθελα τόσο πολύ να τα πώ..Να τα μοιρασθώ..

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ- ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Γιά τον Μικρό Πρίγκηπα , που συντροφεύει τα όνειρα του Ναθάνιελ και του Θησέα..

Feggari Mou Feggofoto / Mario Frangoulis

Γιά τις νυχτιές , που με συντροφεύει ταξιδεύοντας πάνω από τον Ευβοικό..

ΑΕΠ,ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΥΦΕΣΗ

Ο,τι ανεβαίνει το περιμένει ..κατήφορος! Και ό,τι κατεβαίνει ας ετοιμάζεται γιά την ανηφοριά ,που ακολουθεί..Γιά τα ανεβοκατεβάσματα του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος η σημερινή μου περιήγηση..Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται ?? Μας έμαθαν να χαιρόμαστε με τις αυξήσεις του ΑΕΠ και να τις θεωρούμε καλοδεχούμενες..Κάτι σαν αύξηση των εισοδημάτων μας..Μπορεί να είναι και αυτό ! Αλλά όχι μόνον! Γιατί απλά μπορεί να καταγράφεται σαν αύξηση του ΑΕΠ μία έξαρση του πληθωρισμού- όταν αυξάνονται μεν οι αμοιβές αλλά αυξάνονται και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών ! Αν μάλιστα οι αμοιβές μας αυξάνονται λιγώτερο από τις τιμές των προιόντων και υπηρεσιών όλοι ...αισθανόμαστε πως το πραγματικό μας εισόδημα μειώνεται..Σαν αύξηση του ΑΕΠ καταγράφεται και ο περιορισμός της παραοικονομίας ,αφού εισοδήματα και αγοραπωλησίες χωρίς παραστατικά με πετυχημένους ελέγχους του.. ΣΔΟΕ πέρασαν στην νομιμότητα των απαιτούμενων παραστατικών! Με διπλό γιά τα δημόσια ταμεία όφελος - είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ μαζί με αύξηση των φορολογητέων εισοδημάτων!! Αύξηση του ΑΕΠ επίσης προκύπτει κάθε φορά ,που μιά δραστηριότητα αυτοαπασχόλησης ( νόμιμα δεν καταγράφεται σε παραστατικά.. ) γιά π.χ. κηπουρική παραγωγή φρούτων και λαχανικών , οικιακή εκτροφή πουλερικών και ζώων , ερασιτεχνική παραγωγή κρασιού,λαδιού,μελιού και τυριών, διακόπτεται και φυσικά αυξάνεται ο τζίρος από τις πωλήσεις (με παραστατικά..) των αντίστοιχων προιόντων. Αντίστοιχα η αυξανόμενη αντικατάσταση αγοραζόμενων προιόντων με οικιακά παραγόμενων (ίδιας μεν χρήσης αλλά συνήθως πολύ καλλίτερης ποιότητας..) μειώνει το ΑΕΠ !Οπως επίσης το ΑΕΠ μειώνεται με την υποκατάσταση της απασχόλησης αμειβόμενων μαστόρων ( με παραστατικά προφανώς ) με την προσωπική μας εργασία ,που αυξάνει και την ανεργία (όσων εργάζονται νόμιμα και δηλώνουν τα εισοδήματά τους). Η ορθολογική αυτή προσαρμογή σε συνθήκες μείωσης των εισοδημάτων μας είναι γνωστή διεθνώς με τον όρο Αποανάπτυξη ! Ενώ η μείωση του ΑΕΠ σε συνδυασμό με την αύξηση της Ανεργίας συνιστούν την κατηφόρα της Ύφεσης..

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Μεσόγειος - Μελίνα Μερκούρη

Ρωμιοί και Ρωμιές σε Νησιά σαν περιστέρια ..Στη Μεσόγειο ,στη λίμνη με τα πολλά σταυροδρόμια και τους διαφορετικούς Πολιτισμούς..Με χιλιετίες Ιστορίας..

MELINA MERCOURI Je suis grecque

Ναι , Μελίνα μας θάσαι γιά πάντα Ρωμιά!

Ο μέτοικος - Μελίνα Μερκούρη

Από Παιδί πήρα τους δρόμους..Γιά ν αρχίσω απ την αρχή το περπάτημα και το ψάξιμο..

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ

Γεγονότα και Θεωρίες ,Κοινωνικοί Εταίροι και Κυβερνήσεις ,Ενεργοί Πολίτες και Λαικά Κινήματα , Ευρωπαικοί θεσμοί και Εθνική κυριαρχία..Όλα να τα μελετήσουμε προσεκτικά και από τις δύο όψεις τους-την καλή και την ανάποδη! Τα τελευταία 30 χρόνια ο Μίλτον Φρίντμαν με τις μονεταριστικές θεωρίες του συσπείρωσε τους Νεο-Φιλελεύθερους ,που κυβέρνησαν σε Αμερική και Ευρώπη ( Μπους-Πατήρ και Υιός , Θάτσερ , Μέρκελ και..λοιποί συγγενείς και ομοιδεάτες ! ).Ζήσαμε αναπνέοντας τις αναθυμιάσεις από τις αντικοινωνικές πολιτικές τους , που αποδόμησαν το Ευρωπαικό Κράτος πρόνοιας και συνέβαλαν στην κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Μπλοκ της ανατολικής Ευρώπης με το αυταρχικό κομμουνιστικό μοντέλο διακυβέρνησης. Βιώσαμε και τις δικτατορικές επιλογές της άρχουσας τάξης είτε της νομεγκλατούρας , που καλούσαν τα τανκς -σε Ανατολή και Δύση -όταν η παρτίδα φαινόταν χαμένη...Στο αποκαλυπτικό βιβλίο της Naomi Klein με τίτλο The Shock Doctrine ( κυκλοφόρησε το 2007 και σε ελληνική μετάφραση το 2010 ) αναλύονται και τα ..κατορθώματα του Νεο-Φιλελευθερισμού και τα αδιέξοδα του αυταρχικού Κομμουνισμού! Και αναζητείται ο τρίτος δρόμος ! Με δημοκρατικές Κυβερνήσεις ,που θα εφαρμόζουν Σοσιαλιστικά προγράμματα. Προσωπικά γιά την Πατρίδα μου πιστεύω ότι στη σημερινή συγκυρία το καλλίτερο πάντρεμα γιά τις Μεσογειακές Χώρες είναι εκλεγμένες Μαρξιστικές Κυβερνήσεις ,που θα δουλέψουν γόνιμα και αποτελεσματικά γιά το Κοινωνικό Κράτος στα πλαίσια ελεύθερης Οικονομίας. Το Κράτος θα εξασφαλίζει τα κοινωνικά αγαθά ( Εργασία ,Υγεία ,Εκπαίδευση )και ο Ιδιωτικός τομέας θα παράγει προιόντα και υπηρεσίες.Οι Πολίτες θα απολαμβάνουν τα κοινωνικά αγαθά ανάλογα με τις ανάγκες τους και θα αγοράζουν προιόντα και υπηρεσίες ανάλογα με τα εισοδήματα τους. Ο συντονισμός και η στενώτερη συνεργασία των μελών του μεσογειακού τόξου της Ευρωζώνης ( Κύπρος,Ελλάδα,Ιταλία,Γαλλία,Ισπανία και Πορτογαλία) ιστορικά , πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά μπορεί να λειτουργήσει συντονισμένα και αποτελεσματικά και να μπολιάσει τον δογματισμό τόσο του μπλογκ της κεντρικής Ευρώπης όσο και του Σκανδιναβικού μπλογκ.Χρειαζόμαστε συναινετικές δράσεις και κοινωνική αλληλεγγύη..

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Άλκηστις Πρωτοψάλτη - Ο Έρωτας

Έρωτας..Αρχιπέλαγος με καράβια ,γλάρους και Ναύτες, που ανεμίζουν τραγούδια..Ταξείδι με προσμονή και πολύ νοσταλγία..Και ατέλειωτα Όνειρα..

Άγγελος ο έρωτας - Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Άγγελος ο Έρωτας..Με θανατηφόρα βέλη..Και η Αγάπη σαν το χελιδόνι ,που φεύγει ένα πρωί..

Post love- Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη (live)

Αν ήμαστε καλά μ αυτή την Αγάπη..Αν ζει γιά τον Ενα ο Αλλος..

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Γ. Μπιθικώτσης & Κ. Θύμη - "Θ' αφήσω τη μανούλα μου"

Γιά τις Μανούλες ,που έκαναν Παράδεισο τη δύσκολη Ζωή μας..Με το γλυκό ψωμί ,που μας τάιζαν, και τα μυρωμένα φιλιά τους ,που μας ζωντάνευαν!

Γ. Μπιθικώτσης Μ. Θεοδωράκης - "το παλικάρι"

Αφιερωμένο σε όλα τα Παλικάρια..Και σε όσα έφυγαν και σε όσα ζουν και αγωνίζονται! Με την ευχή τα μικρά ..Παλικαρόπουλα,που ομορφαίνουν τη Ζωή μας ,να αποδειχθούν σκληρά καρύδια γιά όσους αδικούν και παρανομούν..

Το Παλικάρι Έχει Καημό - Μίκης Θεοδωράκης

Πολλά τα Παληκάρια μας..Και με πολλά ντέρτια..Γιά να μας σχίζεται η καρδιά!

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Λίγο ακόμα - Φαραντούρη, Θεοδωράκης

Οι αμυγδαλιές ,που ανθίζουν..Η θάλασσα ,που κυματίζει..Τα μάρμαρα,που λάμπουν στον ήλιο..Ναι, θα σηκωθούμε λίγο ψηλότερα ! Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε λεύτεροι γιά κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας!

Μαρία Φαραντουρη - Ποιός την ζωή μου

Ποιοί κυνηγούν τη Ζωή μας? Σαν τα ψάρια μέσα στα δίχτυα νοιώθουμε παγιδευμένοι..

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Maria Farantouri: Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης - The nightmare of Persephone

Αποτσίγαρα και Διυλιστήρια..Πολύ χειρότερα τα τωρινά και τα μελλούμενα! Στερεά απορρίμματα ,ΧΥΤΥ ,καύσεις..Και ΜΑΤ..

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ (ΟΔΥΣΣΕΙΑ)

Μιά Οδύσσεια βιώνουμε και σήμερα..Υπάρχουν και οι Σύντροφοι? Οσο γιά την Ιθάκη θα ζήσουμε γιά να την (ξανα) δούμε ?

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

Παρακολουθώ τον ..λαβύρινθο γιά το όριο ασφαλείας του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.Και αναρωτιέμαι γιατί με βάση την αρχή της προφύλαξης δεν λέμε απλά και ξάστερα ότι δεν πρέπει να υπάρχει ΚΑΘΟΛΟΥ εξασθενές χρώμιο ...Μίλησαν στην κλειστή συνάντηση της 15 Γενάρη για όριο 0,02 μg/lt με βάση την εκτίμηση ότι πόσιμο νερό με αυτή την περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο ..αναμένεται να προκαλέση ένα επί πλέον θάνατο από καρκίνο σε πληθυσμό ενός εκατομμυρίου ,που θα έπινε αυτό το νερό επί 70 χρόνια..Ομολογώ ότι με τόσους καρκινογόνους παράγοντες, που καθημερινά μας βομβαρδίζουν και που πιθανά αναπτύσσουν πολλών ειδών συνέργειες όταν συνυπάρξουν στον ίδιο Άνθρωπο,αποτελεί σκέτο ..γρίφο η εκτίμηση της.. νεκροψίας γιά τα πιθανά αίτια γέννησης του θανατηφόρου καρκίνου...Ναι,δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι με την αθροιστική δράση των καρκινογόνων παραγόντων η μόνη ασφαλής αντιμετώπιση -με βάση την αρχή της προφύλαξης -είναι η πλήρης απουσία όλων των μεταλλαξιογόνων και καρκινογόνων παραγόντων! Και παράλληλα να αναπτύσσονται καθημερινά όλο και περισσότερο αντικαρκινικές συνήθειες. Διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, αντικαπνιστικές συνήθειες, άθληση ,καθαρός αέρας ,καθαρό νερό,καθαρή διατροφική αλυσίδα..Οσο γιά τα τοξικά και καρκινογόνα μέταλλα δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μιλάμε γιά όρια ασφαλείας..Απλά ελπίζουμε ότι όσο λιγώτερα ..τσιγάρα ανάβει ο θεριακλής της παρέας τόσο πιθανώς μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου!

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μάνος Χατζιδάκις - Καίτη Χωματά - Ήρθε Βοριάς

Ο ένας Βοριάς φέρνει τον άλλο..Οπως μας ..καταμούσκεψαν οι δυνατοί βοριάδες και η βροχή,που πριν 3-4 μέρες συνδυάσθηκαν γιά να μας ταλαιπωρήσουν,έτσι και Συνθέτες και Τραγουδιστές μας προσκαλούν στους δικούς τους νοσταλγικούς Βοριάδες -πριν μερικές δεκαετίες..

Καζαντζίδης - Με το βοριά

Για το χθεσινό, ωραίο ταξείδι στις χιλιοτραγουδισμένες επιτυχίες του Γιώργου Ζαμπέτα!

που πας χωρις αγαπη Δουκισσα

Κυριακή βράδυ στην Κάρυστο..Η αίθουσα στο Γιοκάλειο φιλοξενεί αφιέρωμα στο Ζαμπέτα! Γιά τις/τους Τραγουδίστριες/ες , την πολυμελή Ορχήστρα και την διοργάνωση της Συναυλίας ...υπεύθυνη είναι η Κα Βασιλοπούλου! Στη Μουσική της Σχολή, αυτή την καλλιτεχνική φωλιά,που μας χαρίζει αστείρευτη και μοναδική μουσική περιήγηση ,όλη η Κάρυστος πραγματοποιεί μοναδικά ταξίδια !Ολόθερμα τα συγχαρητήρια και από καρδιάς οι θερμές μας ευχαριστίες!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

New Acropolis Museum, Athens - Opening Ceremony Video Projections direct...

Γιά να μην ξεχνάμε πόσο πλούσιος Λαός ήμαστε! Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες -αρκεί να αισθανθούμε αλληλεγγύη γιά όλους τους Συμπολίτες μας! Με κοινωνική δικαιοσύνη και συναίνεση θα βγούμε από τα αδιέξοδα μας..

Parthenon by Costa-Gavras

Οι βαρβαρότητες και οι λεηλασίες του Παρθενώνα..Γιά να σεβαστούμε και να φροντίσουμε με περισσή αγάπη ό,τι έχει απομείνει ...Γιά να συγκεντρωθούν όλα τα Μάρμαρα,που έχουν κλαπή, στο καινούριο Σπίτι τους ,το νέο Μουσείο της Ακρόπολης!

Θέλετε μια πλαστική σακούλα;

ΟΧΙ στις πλαστικές σακούλες!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Loreena McKennitt - La Serenissima

Αφιερώνεται στον Καλλιτέχνη - Φωτογράφο και καλό Φίλο Βασίλη ..Με τις ευχαριστίες μας γιά την εξαιρετική του προσφορά μοναδικών φωτογραφικών πορτρέτων της Καρυστίας!

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Οσο περισσότερα και σοβαρότερα τα προβλήματά μας τόσο δυσκολώτερο το πρώτο μέλημά μας-η περιγραφή ,η αξιολόγησή και η αντιμετώπισή τους ! Τηρώντας ..την σειρά προτεραιότητας ! Με πεπερασμένες και συνήθως ανεπαρκείς τις δυνάμεις και δυνατότητές μας ,με σοβαρά τα ελλείμματα διαθέσιμων πόρων και γνώσεων ,με φτωχό εξοπλισμό σε δεξιότητες και σχετικές εμπειρίες ..Δηλαδή ξυπόλυτοι στ αγκάθια! Μας μένει η σοφία της μόνης λύσης..Που μας επιβάλλεται αναγκαστικά..Σαν τους μονόδρομους..Αρκεί να την αντιγράψουμε και να την εφαρμόσουμε με επιμέλεια.. Έχοντας επίγνωση των δύσκολων περιστάσεων να επιμένουμε στην ολοκλήρωση των προσπαθειών μας γιά να υλοποιούμε όσα με τόση λαχτάρα σχεδιάσαμε! Οταν θέλουμε πολύ να κατακτήσουμε μιά κορυφή,να αποκτήσουμε κάποιο αγαθό τότε το Σύμπαν ολόκληρο συνομωτεί γιά χάρη μας! Μετά από την πρώτη επιτυχία όλα φαντάζουν πιό προκλητικά και κοντινά. Με ψυχολογία Νικητών αισθανόμαστε άτρωτοι..Και αφωσιωνόμαστε πιό ξένοιαστοι στο κυνήγι των επόμενων στόχων. Συλλογικά ,με αλληλεγγύη και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε ! Με πίστη και ενθουσιασμό όλα είναι εφικτά.Ο πιό ύπουλος εχθρός παραμένει το πισώπλατο κτύπημα..Η περισσή υποκρισία,που δουλικά οπλίζει τις διχαστικές νοοτροπίες και δείχνει τις κερκόπορτες.Γιά να γεννηθούν οι προυποθέσεις,που δημιουργούν τους Εμφύλιους...Οπως τούτες τις δύσκολες ώρες ζωντανεύουν στην Αίγυπτο..

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Είναι το γέλιο σου - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Είναι το γέλιο σας ...Γίνεται Μουσική , σκορπίζει Χαρά, μας ταξιδεύει σε Παράδεισους αληθινούς! Και μας δίνει κάθε πρωινό Ενέργεια και Αισιοδοξία ότι και σήμερα καλά θα τα καταφέρουμε ! Και σεις οι Νεώτεροι και μεις οι λίγο - είτε και περισσότερο -Μεγαλλίτεροι! Νάμαστε όλοι πάντα καλά...

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΑΕΙ

Τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα της Ελληνικής Κοινωνίας και οι Αγώνες της Νεολαίας απο τις κρίσιμες δεκαετιες του 50 , του 60,του 70 - το Κυπριακό,η τήρηση του Συντάγματος με το 114, η προίκα στην Παιδεία,οι μεγάλες διαδηλώσεις για Ψωμί,Παιδεία,Ελευθερία και η ανοικτή σύγκρουση με την Χούντα..Και τώρα μαζί με την Υφεση και την Ανεργία οι μεμονωμένες ακρότητες ,που ξεφτίζουν το Πανεπιστημιακό Ασυλο και ανακατεύουν την ήρα με το σιτάρι..Με αποτέλεσμα μαζί με τις καθαρές προτάσεις για την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ χωρις έξωθεν ...Managers και άλλους καλοθελητές να ακούγονται και οι γνωστές κορώνες από κεντροδεξιά εως ακροδεξιά χείλη γιά πλήρη και γενική κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου!! Δεύτερες και καταιδρωμένες ακολουθούν οι διερευνήσεις γιά την χρηματοδότηση και την αξιοποίηση μεστών και χρήσιμων Ερευνητικών Προγραμμάτων! Με στενή και γόνιμη συνεργασία Βιομηχανίας ( Χορηγοί και οι Ερευνητικοί τους στόχοι),Κλαδικών Ινστιτούτων (Διαχείριση,Διεθνείς συνεργασίες, Marketing ,Ελεγχοι ) και ΑΕΙ ( Βασική και Εφαρμοσμένη Ερευνα στο εργαστήριο και στην παραγωγή). Γιά να αναπτυχθούν ζώνες καινοτομίας αλλά και γιά να μεθοδευθούν ακόμα πιό εξωστρεφείς στόχοι και να μεγαλώσουν οι εξαγωγές ελληνικών προιόντων ,που ήδη περπατάνε καλά στις διεθνείς αγορές ( ψάρια,λάδι,κρασί)! Γιά αναβαθμισμένης ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας προιόντα και υπηρεσίες Επιστημονικών και Τεχνικών Συμβούλων από τα καλά Διδακτορικά των δικών μας ΑΕΙ ! Που θα στελεχώσουν τα τμήματα Εξαγωγών και Marketing των μικρών και μεγαλλίτερων παραγωγικών Μονάδων και ευρύτερων Συνεταιρισμών και Κοινοπραξιών! Για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και να συνεχίσουμε πιό δυναμικά και αποτελεσματικά κάνοντας καθημερινές υπερβάσεις στα αδιέξοδά μας..